Latest update November 5th, 2026 10:30 AM
Mar 19, 2017 Features / Columnists, Interesting Creatures in Guyana
The anhinga (/ænhjKaY/; Anhinga anhinga), sometimes called snakebird, darter, American darter, or water turkey, is a water bird of the warmer parts of the Americas.
The word anhinga comes from the Brazilian Tupi language and means devil bird or snake bird. When swimming, the origin of the name snakebird is apparent: only the coloured neck appears above water so the bird looks like a snake ready to strike. They do not have external nares (nostrils) and breathe solely through their epiglottis.
The anhinga is placed in the darter family, Anhingidae, and is closely related to Indian (Anhinga melanogaster), African (A. rufa), and Australian (A. novaehollandiae) darters. Like other darters, the anhinga hunts by spearing fishes and other small prey using its sharp, slender beak.
Anhinga species are found all over the world in warm shallow waters. The American anhinga has been subdivided into two subspecies, A. a. anhinga and A. a. leucogaster, based on their location. A. a. anhinga can be found mainly east of the Andes in South America and also the islands of Trinidad and Tobago. A. a. leucogaster can be found in the southern United States, Mexico, Cuba, and Grenada. A fossil species Anhinga walterbolesi has been described from the Late Oligocene to Early Miocene of Australia.
Only birds that live in the extreme north and south of their range migrate and do so based on temperature and available sunlight. Anhingas will migrate towards the equator during winter, but this range is “determined by the amount of sunshine to warm the chilled birds”. Although not in their usual range, anhingas have been found as far north as the states of Pennsylvania and Wisconsin in the United States.
Kettles of anhingas often migrate with other birds and have been described as resembling black paper gliders.
The A. anhinga species is a large bird and measures approximately 89 cm (35 in) in length, with a range of 75–95 cm (30–37 in), with a 1.14 m (3.7 ft) wingspan. The A. a. anhinga subspecies is larger than A. a. leucogaster and has “broader buffy tail lips”. They weigh on average around 1.22 kg (2.7 lb), with a range of 1.04–1.35 kg (2.3–3.0 lb). The bill is relatively long (about twice the length of the head), sharply pointed and yellow as are the webbed feet.
Most of the male anhinga’s body is a glossy black green with the wings, base of wings, and tail being a glossy black blue. The tip of the tail has white feathers. The back of the head and the neck have elongated feathers that have been described as gray or light purple-white. The upper back of the body and wings is spotted or streaked with white.
The female anhinga is similar to the male, except that it has a pale gray-buff or light brown head, neck, and upper chest. The lower chest or breast is a chestnut colour and as compared to the male, the female has a more brown back.
The hatchling starts out bald but gains tan down within a few days of hatching. Within two weeks the tan down has been replaced by white down. Three weeks after hatching, the first juvenile feathers appear. Juveniles are mostly brown until first breeding.
This bird is often mistaken for the double-crested cormorant due to its similar size and shape, although the two species can be differentiated by their tails and bills. The tail of the anhinga is wider and much longer than that of the cormorant. The bill of the anhinga is pointed, while the bill of the cormorant has a hook-tip.
In order to dive and search for underwater prey, including fish and amphibians, the anhinga does not have waterproof feathers, (unlike ducks, which coat their feathers with oil from their uropygial gland). Because the anhinga is thus barely buoyant, it can stay below the surface more easily and for longer periods of time.
If it attempts to fly while its wings are wet, the anhinga has difficulty, flapping vigorously while “running” on the water. As do cormorants when drying their feathers, the anhinga will stand with wings spread and feathers fanned open in a semicircular shape, resembling a male meleagrine, which led to the anhinga being referred to colloquially as the “water turkey.”
Anhinga will often search for food in small groups.
The anhinga is protected in the US under the Migratory Bird Treaty Act of 1918. The number of individual anhingas has not been estimated but they are considered to be of least concern because of the frequency of their occurrence in their 15,000,000 km2 (5,800,000 sq mi) global range.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Nov 05, 2026
(Kaieteur News) – A total purse of G$21,750,000 and 13 high-profile races is on the cards at Rising Sun Turf Club on Sunday November 29. The top horses will be out for glory, and all eyes will be...Nov 05, 2026
(Kaieteur News) – Businessmen are complaining bitterly about the difficulty of obtaining foreign exchange to pay their overseas suppliers. They are equally distressed that, despite billions of US dollars in oil revenues, they must now pay between G$235 and G$240 to acquire US$1. This represents...Nov 01, 2026
By Sir Ronald Sanders (Kaieteur News) – When Commonwealth leaders gather in Antigua and Barbuda from 1st to 4th November, they should address a question that reaches beyond their association: how can countries of different size, wealth and outlook sustain cooperation in a world increasingly...Nov 05, 2026
Kaieteur News – A year ago, a man of depth shared a sentence about the U.S., political system. Amid the turmoil of Trump mania, and anxieties over the direction and future of America, an elderly American woman said to him: ‘we believe in the system, we trust in the system, and the system...Freedom of speech is our core value at Kaieteur News. If the letter/e-mail you sent was not published, and you believe that its contents were not libellous, let us know, please contact us by phone or email.
Feel free to send us your comments and/or criticisms.
Contact: 624-6456; 225-8452; 225-8458; 225-8463; 225-8465; 225-8473 or 225-8491.
Or by Email: glennlall2000@gmail.com / kaieteurnews@yahoo.com